Studio Work: Buenos Aires, Fall 2009

  • Work by Justin Beadle, Fall 2009, Buenos Aires.
    Work by Justin Beadle, Fall 2009, Buenos Aires.
  • Work by Dan Kretchmer, Fall 2009, Buenos Aires.
    Work by Dan Kretchmer, Fall 2009, Buenos Aires.
  • Work by Dan Kretchmer, Fall 2009, Buenos Aires.
    Work by Dan Kretchmer, Fall 2009, Buenos Aires.
  • Work by Dan Kretchmer, Fall 2009, Buenos Aires.
    Work by Dan Kretchmer, Fall 2009, Buenos Aires.
  • Work by Dan Kretchmer, Fall 2009, Buenos Aires.
    Work by Dan Kretchmer, Fall 2009, Buenos Aires.
  • Work by Adriane Riesser, Fall 2009, Buenos Aires.
    Work by Adriane Riesser, Fall 2009, Buenos Aires.

Buenos Aires International Studio, Fall 2009

Adrian Luchini, Raymond E. Maritz Professor
Gerardo Caballero, Lecturer Abroad
Gusatvo Cardon, Lecturer Abroad

This studio explores the diversity and contradiction of Buenos Aires and includes it as material for design. Looking at the plan of the city, we imagine a homogeneous territory, one that suggests a repetitive, manmade fabric rarely altered by exceptional artifacts. But a photograph of any piece of this urban landscape reveals a much more complex urban condition that makes room for a variety of buildings, uses, and meanings, often juxtaposed in the most uninhibited ways. In this setting, design work strives to overcome dichotomies between old and new, closed and open, vastness and enclosure, repetition and exception, and other dualities.

The program is the development of a multi-use complex that will be an addition to Galerias Santa Fe, an existing commercial gallery. The complex incorporates new entertainment and public gathering facilities, addressing the need to revitalize the gallery — a key to maintaining the vitality of the area as a relevant public and commercial promenade in Buenos Aires. Designs create a new public flow through the passage, and integrate the new functions housed in the addition with the services and amenities of the existing gallery.

The site for the project provides a variety of lot and building sizes and types, and a combination of diverse institutions, forms, and uses, offering an ideal landscape for experimentation. The selected lot in front of Avenida Santa Fe calls for a reflection on its streetscape in contrast to that of the surrounding streets, while the need to build a tall building, in turn, calls for a reflection on the perception of the space in the city above the ground.