Studio Work: Barcelona, 2009

  • Work by Jonathan Stitelman, Summer 2009, Barcelona.
    Work by Jonathan Stitelman, Summer 2009, Barcelona.
  • Work by Jonathan Stitelman, Summer 2009, Barcelona.
    Work by Jonathan Stitelman, Summer 2009, Barcelona.
  • Work by Jonathan Stitelman, Summer 2009, Barcelona.
    Work by Jonathan Stitelman, Summer 2009, Barcelona.
  • Work by Jonathan Stitelman, Summer 2009, Barcelona.
    Work by Jonathan Stitelman, Summer 2009, Barcelona.
  • Work by Chin Chin Yao, Summer 2009, Barcelona.
    Work by Chin Chin Yao, Summer 2009, Barcelona.
  • Work by Chin Chin Yao, Summer 2009, Barcelona.
    Work by Chin Chin Yao, Summer 2009, Barcelona.

View the 2009 Barcelona International Semester Blog

The project for this studio was to propose a public building that would house the Jaume Sabartés Foundation, an active center that hosts the memory of the sculptor/writer. The foundation would be dedicated to contemporary painting and research on the work of Picasso and his contemporary painters. The site for the project was located in back of de Picasso Museum, on a square named in Sabartés' honor. The proposed building had to have a flexible program that accommodates educational, research, conference, and administration areas, as well as an entrance and café.

This studio engaged the architecture of the project with the architecture of Ciutat Vella (downtown Barcelona). Students were charged with designing a building that unveiled the multiple and deep characteristics of the area, working within this dense urban fabric of narrow streets and unpredictable perspectives where everything is forced to coexist. The project wasn't to put a building on the site; students worked instead from, through, or across the site.